Bullshit – del 2

(Læs første del i bogen Manualen til Livet)

George Orwell præsenterede i sin dystopiske science fiction roman 1984 (udgivet i 1949) begrebet Newspeak (nysprog), som i romanen var de ord og udtryk magthaverne brugte for at manipulere sandheden.

Eksemplerne fra George Orwells roman er irrelevante idag. Til gengæld kan vi i nutidens Danmark finde talrige eksempler på ‘nysprog’. – et andet fint ord for bullshit …

[Firmaet] er rykket op i en ny liga. Vi flytter 1. maj ind i mere charmerende lokaler i Københavns midtby, og har samtidig sammensat et mere målrettet team af dedikerede eksperter.

Dette var en tekst jeg skrev for nogle år siden, til en kunde der havde fyret næsten 20 medarbejdere, og skiftet et stort domicil i forstæderne ud med et mindre kontor i København. Formålet var naturligvis at strø sukker på nogle væsentlige forringelser.
Jeg undgik med vilje udtrykket et skarpere team, da alle efterhånden ved at skarp rimer på skære.

Men på den politiske arena kan de ting, som selv hærdede reklamefolk løfter øjenbryn over.

Arbejdsmarkedsbidrag er en 8 % skat, som du betaler før fradrag, altså en bruttoskat. Ingen i hele verden kan se det retfærdige i at betale en bruttoskat, uden hensyn til indtægt og fradrag, men alle kan se fornuften i at bidrage …

Omprioritering betyder at man tager over to milliarder kroner fra de hårdt trængte kommuner, og kyler dem i statskassen, alene med det formål at staten går ud med et pænt regnskab. Reelt burde borgerne næsten udelukkende bekymre sig om kommunernes økonomi, da det er kommunerne der yder den offentlige service. Men når en statsminister skal genvælges er det at godt budskab at statskassen ikke længere viser røde tal. Den forringede service i kommunerne kan de lokale borgmestre tage skraldet for.

At øge arbejdsudbuddet betyder ikke at øge udbuddet af arbejdspladser, men at øge udbuddet at arbejdskraft. Altså højere arbejdsløshed.

En udstrakt hånd til de arbejdsløse betyder at man indfører et kontanthjælpsloft, som skulle give de arbejdsløse større lyst til at søge arbejde; også jobs med meget lave lønninger.

Sabbatår er en etårig pause fra studierne. Velfortjent.

Fjumreår er også en etårig pause fra studierne. Tåbeligt.

Cafépenge er Statens Uddannelsesstøtte (SU). Et brugbart udtryk når man har tænkt sig at skære ned på den.

Læg også mærke til hvordan titler er blevet tilpasset for at strø sukker på:

 • Metrosteward (billetkontrollør i Københavns Metro)
 • Togrevisor (billetkontrollør hos DSB)
 • Togfører (billetkontrollør hos DSB regional og intercity tog.
  Den der styrer toget hedder en lokofører)
 • Key Account Manager (telefonsælger)
 • Human Resource Manager (personalechef)
 • Controller (regnskabsmedarbejder)
 • Servicetekniker (pedel)
 • Serviceassistent (rengøringsmedarbejder)
 • Forsvarsminister (krigsminister)