Overspringshandlinger

Et liv levet efter en nøje fastlagt plan; et liv der følger et skema; et liv der kører på sporet, er det meste af tiden glædesløst.

Derfor har vi en overlevelsesmekanisme der giver os oplevelser på vejen: Overspringshandlinger.

De fleste bruger nu det engelske ord “procrastination”.

Overspringshandlinger er alle de små ting der er sjovere, mere interessante, mere indholdsrige, end det vi burde lave lige nu. Fx lektier, arbejde, rengøring …

Når jeg fx burde lave timeregnskab, men lige faldt over Google Maps, og synes at det er nødvendigt at sætte nåle alle de steder, som jeg har besøgt, sammen med min kæreste, og sende et link til hende. Bagefter kan jeg lave timeregnskab. Jeg skal bare lige ha’ en kop kaffe og sludre lidt med min nabo først. I mellemtiden nåede jeg at blive sulten, så jeg skal lige prøve at lave min egen pesto. Jeg kan godt nå at lave timeregnskabet i toget, i morgen tidlig. Det er jo heller ikke så tit solen skinner, så man skal nå at nyde det, imens det ér.

Inde i hovedet har man en revisor-type, der vil have tingene gjort efter en fornuftig plan, med tid til overs til efterjusteringer; man har en Pippi Langstrømpe, der hellere vil lege, og finde spændende ting i haven; og man har en vred mor, der kommer og skriger “Nu er det SIDSTE chance!!!”

Revisoren er den der sørger for at tingene bliver planlagt, Pippi sørger for at vi ikke lever forgæves, og moren sørger for at vi alligevel får det gjort, inden det er for sent.

Problemet er at moren kun kommer ud og skriger, når der er en deadline. Fx rengøringen inden svigerforældrene kommer, lektierne inden aflevering, eller arbejdet inden mødet.

Men visse ‘projekter’ har ikke en deadline. Så kommer mor ikke, og Pippi får lov til at aflede os, fra at få gjort noget ved tingene.

Projekter der ikke har en specifik deadline kan være at tabe sig, holde op med at ryge, starte eget firma, få afsluttet et uudholdeligt forhold, begynde at løbe, eller 700.000 andre ting – der skulle have forbedret dit liv …

Du har altså brug for både din indre Pippi og din indre vrede mor – og skal ikke ønske nogen af dem væk. Du må leve med vekselstrømmen …

Men kunsten at få gjort noget ved tingene, der ikke har en deadline, er at få sat en deadline. Fortælle om dine planer til en betroet ven; en ven af den type der stiller dig til regnskab – “husk nu at du vil lære at bage inden december!”

Jeg skrev dette imens jeg burde lave timeregnskab …